Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Έχιδνα η κερασφόρος

Γράφει στην επιστολή του, με τον παραπάνω τίτλο, προς την Εφημερίδα των Συνατακτών, ο Σ.Α., κάτοικος Καλλιθέας (Πέμπτη 17 ιουλίου 2014, σελ. 43):

"Εκφράζω την απορία αλλά και την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τον τόπο γέννησής μου, ένα χωριό της Αρκαδίας, τον Ραψομμάτη, έχουν πλημμυρίσει παντός είδους φίδια, ιδιαίτερα η έχιδνα η κερασφόρος, η οποία ήταν παντελώς άγνωστη στα μέρη μας μέχρι το 1992 όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε απομακρυμένο από το χωριό κτήμα. Από τότε το είδος αυτό πολλαπλασιάστηκε επικίνδυνα, είτε οι φίλοι μας οι οικολόγοι φρόντισαν γι' αυτό, όπως λένε οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού [...] Οι οικολόγοι ή κάποιοι αρμόδιοι, τέλος πάντων, έχουν να δώσουν μια κάποια εξήγηση για την παρουσία αυτού του φιδιού; (τα μη δηλητηριώδη δεν αρκούσαν για την επίτευξη του όποιου οικολογικού στόχου;)."

Μου το είχαν πει, φίλοι οικολόγοι, ότι ιδιαίτερα "κάτω από το αυλάκι" είναι διάχυτος ο μύθος για τους οικολόγους που σπέρνουν φίδια, καθώς έτσι κάνουν οι οικολόγοι: σπέρνουν φίδια και θερίζουν δηλητήρια, και δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι όντως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις μέρες μας (τη διάδοση ενός τέτοιου αγροτικού μύθου εννοώ). Αλλά γιατί όχι, πλάι στους αστικούς μύθους για τους μασόνους, τους Ρότσιλντ, τους Εβραίους, τους Δρακονιανούς, τους ΕΛ, τους νεφελίμ, ελοχίμ, τους εσωγήινους, τους εξωγήινους, την έρημο της ντάγκλαμακάν (εντελώς ντάγκλα) και την ανάποδη πυραμίδα, την μαύρη και την άσπρη αδελφότητα, τον γέροντα Παΐσιο, τα 600 δις του Σώρρας, τον Σόρρος, την αρχαία (πάντα ελληνική) τεχνολογία των υπερδιαστημικών ταξιδιών, ε ναι, έχουν και οι αγρότες τους δικούς τους σύγχρονους μύθους. Λιγότερο βέβαια ελκυστικούς από τους παλαιότερους για τα ξωτικά, τις μάγισσες, το διάβολο, τα διαβολάκια, τα ξόρκια, τα δεσίματα, το μάτιασμα και τις κατάρες. Ψάχνω κι εγώ για τους δικούς μου μύθους (μάλλον εξατομικευμένους και ατομοκεντρικούς) και προτιμώ να τους προσπεράσω αγνοώντας τους, θα μου κόστιζε πολύ η αναγνώρισή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου